Hej !
Jag heter Sara har en Border och jag har en fråga till Pierre angående fysisk träning kopplat till vårens tävlingssäsong?
Jag undrar om du gör något särskilt med dina hundar, typ fysiskt träning, rehab, mm inför tävlingssäsongen, eller om du liksom kör på som vanligt året om?
Hej Sara!
Tack för din fråga och för att du besöker vipdog.se!
Tack för din fråga och för att du besöker vipdog.se!
Japp, jag gör skillnad på träningen under året ;-)
Min tävlingssäsong startar normalt i mars, sedan håller vi på till mitten av november.
Det är en lång och krävande säsong för både hund och förare.
Av denna anledning tar vi en rejäl paus under ”vintertiden”, där vi aktiverar oss med annat som inte har så mycket med tävling eller tävlingsmoment att göra.
Kondition är A och O för en bra tävlings eller tjänstehund.
Det är oftast konditionen som tryter när hunden börjar tappa sin koncentration och bli ”bångstyrig” eller slö..
Vi hundägare är ofta bra på att fysa våra hundar, vi simtränar i speciella anläggningar, går på vattenband, löptränar, skidor, mm mm
Denna träning är bra, men är tämligen enformig i jämförelse med en vild hunds dagliga motion.
Utomlands kör man mycket ”fordonsfys” på sina hundar exvis intervaller med fyrhjuling, moped etc. Men det är inte tillåtet i Sverige.
De som använder sig utav fordonsfys måste passa sig för belastningsskador, trampdynor som blir slitna etc.
Det som är viktigt är att vi sätter ihop fysisk träning med mentalträning, alltså fysa och jobba hjärnan på hunden samtidigt och/eller under samma pass.
Det är nämligen det som hunden ska göra under sitt arbete sedan. Jobba med lösningar/koncentration, under trötthet, värme etc…
Här kommer ett antal förslag på övningar som jag gärna gör innan/under och efter tävlingssäsongen.
(Obs! Tänk på koppletvånget och det strikta hundägaransvaret)
Syfte med övningarna; Kondis, mentalutmaning, röra på muskler som normalt är underutvecklade och därmed kan ge upphov till skador etc.
1. Långa promenader i kuperad terräng, (gärna med två hundar samtidigt), Utför kontinuerligt olika uppletande av föremål i denna terräng, tag med favoritleksaken, så det blir lite driv. Tänk inte så mycket på exakthet nu!
2. Att vandra på stranden (Gärna upp och ner i sanddynorna), låt hunden gå ut och hämta föremål i vattnet, (funkar även vintertid om det inte är frusen is förstås, så länge hunden är igång så är kroppstempen ok, sedan måste hunden ha täcke och go värme)
3. Skogspromenader, med inslag av hinder träning. Balansera på gamla träd som ligger ned (smeta hundmat/lever etc på trädstammen, låt hunden fundera ut hur den skall nå, efter ett tag kommer ni att kunna balansera på mindre och mindre träd) Likaså att låta hunden röra sig på stenrös, principen är den samma.
4. I skogen kan du om tillfälle ges utöva ”längdhopp” med hunden, ta en mindre bäck eller dike, kasta över ett föremål, börja lugnt och variera avståndet, byt föremål när hunden kommer till dig.
5. Vill du sedan öka belastningen kan du ”hänga” på hunden viktmanscheter, eller väskor med vikt i, tänk på att nu blir det tyngre för hunden och därmed måste du beakta tiden, längden, svårigheten etc .
Kör på, lycka till !
Bästa hundsport hälsningar
Pierre Wahlström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar